Verdienen alleen hengsten met toppresterende moederlijn KWPN-goedkeuring? 10 april 2019, 11:27
Foto: Paardenkrant/Jacquelien van Tartwijk
Door Isa BekeVan: Paardenkrant-Horses.nl
Aan: Ans Kok, Sietse van Dellen, Wiebe-Yde van de Lageweg
Global Express is als sportpaard naar de Verenigde Staten verkocht. Hij is geen uitzondering; lang niet iedere KWPN-goedgekeurde hengst heeft een succesvolle carrière als dekhengst. Tijdens de fokkersavond bij Verhagen Horse Services werd daarom de volgende stelling voorgelegd: het KWPN moet zich ontwikkelen tot het strengst selecterende stamboek. Zo wordt het stempel ‘KWPN-dekhengst’ het hoogst haalbare, een heel bijzonder predicaat dat alleen voor de allerbeste hengsten is weggelegd. Goed plan?
ans kok, fokkerijraadslid KWPNVan: Ans
Ik begrijp de stelling wel, maar het is in de praktijk wel wat moeilijker dan in theorie. We kennen allemaal wel goedgekeurde hengsten die niks hebben gedaan in de fokkerij, maar ook de ‘net met de hakken over de sloot-hengsten’ (bijvoorbeeld Verdi) die later wereldtoppers in sport en fokkerij worden. De meeste ondervraagden tijdens de gehouden Fokkerscafe’s vinden dat de lat voor goedkeuring omhoog moet (en dus het aantal goed te keuren jonge hengsten omlaag). Maar je kunt niet van te voren voorspellen hoe een hengst vererft. En je kunt hengsten wel zwaarder testen of het niveau van het examen verhogen, maar niet elke hengst is op jonge leeftijd al zo goed testbaar. Veel wereldtoppers waren zelfs nog niet in beeld op driejarige leeftijd.
Het is voor mij wel een beetje een spagaat tussen enerzijds strenger selecteren (en daardoor misschien de niet-goedgekeurde en inmiddels gecastreerde wereldtopper missen) en het teveel hengsten goedkeuren, waarvan er een aantal niet goed blijken te fokken of te weinig merries dekken en dan voor de sport verkocht worden. Het is zeker niet leuk om te horen, dat de jonge vader van jouw veulen voor de sport naar het buitenland verkocht is en uit beeld raakt. Niet (veel) strenger selecteren maar dekbeperkingen voor jonge hengsten is ook een optie. Dan heb je ook minder kans op verloren jaargangen.
Sietse van Dellen, springpaardenfokkerVan: Sietse
Ik denk dat het altijd goed is dat je voor het hoogst haalbare gaat, in dit geval van fokkerij is het belangrijk dat je de goeie ingrediënten gebruikt. De KWPN-fokkers hebben goede ingrediënten in handen, maar mogen niet achterover gaan leunen op de reeds behaalde resultaten. In mijn visie moet het KWPN duidelijk de bakens verzetten ten aanzien van hengstenselectie. Alleen hengsten met een toppedigree en toppresterende moederlijn moet je nog voor je fokkerij willen selecteren. Ook het predicaatstelsel, met name bij de merries, moet je daarbij los willen laten. Bij mij heeft nog nooit iemand gevraagd wat voor predicaat een goed presterende merrie die in de sport opvalt, heeft. Ik heb er geen moeite mee dat jonge goedgekeurde hengsten verkocht worden voor de sport. Vaak krijgen ze daarmee ook de kans zich verder te ontwikkelen. Op die manier kom je er achter wat voor capaciteiten ze hebben. Selecteren is het belangrijkste in de fokkerij om kwaliteit te waarborgen.
Wiebe-Yde van de Lageweg, hengstenhouderVan: Wiebe-Yde
Het is een goed plan, maar niet haalbaar. Je kunt van een driejarige hengst, of van een Grand Prix hengst die net met de fokkerij begint, niet met zekerheid vaststellen dat het top fokhengsten worden. En het is niet een KWPN ‘iets’, maar elk stamboek en elke hengstenhouder heeft hiermee te maken. Dat hengsten verkocht worden heeft niet alleen te maken met dat ze eventueel niet goed genoeg fokken maar zeker net zo’n grote reden is dat de hengst, net als Global Express en Bacardi, te weinig merries dekken. Dus dat ze niet populair genoeg zijn bij de fokkers, ondanks dat ze goed fokken en presteren. Als die hengsten goed presteren in de sport dan hebben ze meer waarde als sportpaard. Het is dan verre van rendabel om ze aan te houden als dekhengst en dus worden ze verkocht.
Deze Info@ verscheen woensdag 10 april in De Paardenkrant. Nog geen abonnee? Sluit dan hier een (online) abonnement af.